Latest Movie :

Drakula vára (Románia)

{[['']]}
 A Brassótól 30 kilométerre fekvő apró falu, Törcsvár a misztikum, az irodalom és a történelem különös találkozási pontja. Az 1344-ben épült trapéz alakú kastély hátborzongató történetek alapjául szolgált.



A kastély a falu határából már szabad szemmel is jól látható, kupolái ridegen merednek az ég felé. A várat a brassóiak emelték a havasalföldi román vajdák betörése elleni védelem okán. Különös fekvésének köszönhetően hosszú ideig bevehetetlennek számított.

 

 

Drakula, az ördög fia

A vár hátborzongató története a 15. században kezdődött. A legendák szerint ekkoriban töltött a messze földön kegyetlenségéről híres Vlad Tepes uralkodó hosszabb-rövidebb időt a kastélyban. Szívtelensége és zsarnoksága nem ismert határokat. A főként idegen kereskedőkből és legyőzött ellenfeleiből kikerült áldozatain előszeretettel alkalmazta a legkülönfélébb kínzási formákat, mint a csonkítás, nyúzás, karóba húzás, illetve az ezekhez képest már oly gyorsnak mondható lefejezést. Az uralkodó apját Vlad Drakulnak hívták a kor Sárkány lovagi rendjéből eredendően. A drakul démont, sárkányt, ördögöt jelent a román nyelvben, így lett az Ördög fia, azaz Drakula. Nevéhez hűen számtalan ember vére tapadt kezéhez.

 



 

Jó legyél, vagy elvisz Drakula

Drakula, a misztikus vámpír, akinek élete a Kárpátok szívében kezdődött és ért véget, nem kevés találgatást és mendemondát hagyott maga után. A festmények és fametszetek alapján Drakula gróf, a havasalföldi fejedelem egy vastag bajszú, horgas orrú, meredt szemű férfi volt. Személyét az elemi kegyetlenség és a megmentő szerepének kettőssége jellemezte, hiszen vakmerőségét számtalanszor bebizonyította a törökök elleni hadjárataiban és a falvak védelmezésében.
 
...
...

...
...
...
//-->

...
...


 
Az erdélyiek megmagyarázhatatlan rettegéssel viseltettek a falfehér gróf iránt, aki a mondák szerint börtönévei alatt cellájában is egereket húzott karóba az idő múlatására. A helyi románok akkortájt így fegyelmezték gyermekeiket: Jó legyél, vagy elvisz a Drakula! Legenda vagy sem, a helybéli vének a mai napig három keresztet vetnek, ha a Drakula nevet hallják.

Az egykori vámpír legendája természetesen nem választható el a híres kastélytól, melynek teljes területe a gróf és a hozzá kapcsolódó tárgyak múzeumaként tekinthető meg. Az épületet nemrégiben felújították, így ma már remek állapotban csodálhatjuk meg.

 



 

Drakula sírja

Drakula sírja egy snagovi kolostorban található, de a legenda szerint a sírhely üres. A kolostor alatt egy alagútrendszer vezet a mélybe, mely átnyúlik a tóba, ám a mai napig nem tudjuk, hová vezet. A szóbeszéd szerint e folyosó falai közt rejtőzik Drakula halhatatlan szelleme, és csak a visszatérés megfelelő pillanatára vár…

 
www.utazas.ma
Share this article :

Megjegyzés küldése

Join Us on Facebook

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Premierfilm - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger