Latest Movie :

Elektromos emberek

{[['']]}


Sok képet láthattunk már ahol egy ember villanykörtét fog, és az világít csak pusztán az érintésétől. Vannak emberek, akiknek fénylik a testük, vagy éppen jelentős elektromosságot hordoznak magukban. Világító emberekről az orvosi szakirodalomban, az egyházi művekben és a folklórban is vannak adatok.



(A képen Brian Williams látható, aki 1952-ben azzal került az újságok címlapjára, hogy elektromos töltése miatt, egyszerű dörzsöléssel képes volt egy izzólámpát meggyújtani.)

Egy asztmás nő esete Olaszországban:  Anna Monroe 1934-ben egy rohama közben először világított, azonnal szenzációvá vált a sajtóban, mint a ,Pirano-i világító asszony'. A kéklő fényt filmre is vették, sok orvos is szemtanúja volt az esetnek. Egy pszichiáter szerint, a nő testében jelentős mértékben kifejlődött elektromos és mágneses organizmusok okozták a fényt. Ezzel vajmi keveset világított meg a dologból. Egy másik orvos szerint abnormálisan magas volt vérében a kéntartalmú vegyületek szintje, éppen gyenge fizikuma és vallási buzgóságából fakadó böjtje miatt. Ezek a szulfidok aztán a természetes ibolyántúli sugárzás hatására kezdtek fényt kibocsátani. Még ha a fentiek igazak is, akkor sem magyarázzák, miért csak a nő melléből, és miért csak alvás közben jelent meg a fény.

Olyan is megesett, hogy egy amerikai hölgy észrevette, miközben lefekvéshez készült, hogy jobb lába negyedik ujjának felszínéről valami fény sugárzik. Dörzsölésre a jelenség csak fokozódott, és még tovább is terjedt a lábon fölfelé. Valami kellemetlen füst is felszállt; hiába tette az asszony vízbe a lábát, sem a fény, sem a füst nem szűnt meg. Még a szappanos mosás sem homályosította el a fényt. A háromnegyed órán át tartó jelenséget a férj is megfigyelhette.
 
...
...

...
...
...
//-->

...
...


 
A fényt kibocsátó állatokról, például a világító hernyóról és a szentjánosbogárról a tudomány azt állítja, hogy ezek a testükben lejátszódó kémiai reakciók révén világítanak - a folyamatban oxigén, luciferáz, luciferin és adenozin trifoszfát (ATP) vesz részt. De ez a kémiai reakció nem magyarázza meg, hogy emberek miért világítanak, így fennmarad a talány.

[caption id="attachment_344" align="aligncenter" width="260"] Az elektromos angolna tárolja és használja az elektromosságot.[/caption]

Hasonlóan rejtélyes a szokatlan elektromos vagy mágneses képességekkel rendelkező emberek esete is. Ezek az emberek, humán gyújtógyertyává vagy mágnessé válhatnak, zavart kelthetnek az elektromos berendezésekben, érintésükkel megrázhatnak másokat, magukhoz vonzhatnak tárgyakat. Az ,elektromos emberek', - valószínűleg elkerülhetetlenül - a közfigyelmet is magukhoz vonzzák.

A XIX. századból még látványosabb esetekről is tudunk. Vincent Gaddis "Mysterious fires and lights" című könyvében hármat is említ. Az egyik 1889-ben, Frank McKinstry-vel történt, aki Joplin-ban az USA Missouri államában élt. Nagyon különös baja volt: akkora töltés volt benne reggelente, hogy állandóan mozognia kellett. Ha csak egy pillanatra is megállt, akkor odatapadt a földhöz és csak egy segítőkész járókelő közreműködésével tudta elmozdítani a lábát. Egy halvány kis villanással megszűnt a vonzerő. Ha megint megállt, újra előjött.

Az emberi és az állati idegrendszer is termel elektromosságot - az elektromos angolna 500 voltos feszültséget képes leadni farkán át -, de az ,elektromos emberek' különlegessége, hogy erős elektromos áramot képesek tárolni és leadni. Ez a képesség gyakran az egészségi állapottól függ. A betegség nem önmagában, hanem az anyagcserefolyamatok és más fiziológiai működések megváltoztatásán keresztül játszhat szerepet. Meglepő esetet közölt Dr. Julius Ransom, a New York-i állami börtön főorvosa 1920-ban. Harmincnégy elítélt ételmérgezést kapott. A lábadozás időszakában egyikük feltekert egy darab papírt és megpróbálta eldobni, de a papír szorosan a kezéhez tapadt. A vizsgálat kimutatta, hogy ez az ember, csakúgy mint betegtársai, nagy statikus elektromosságot hordozott magában. Ki tudták téríteni az iránytűt, egy felfüggesztett acélszalagot pedig meg tudtak lengetni úgy, hogy a kezüket hol közelebb, hol távolabb vitték tőle. A jelenség a gyógyulással együtt eltűnt.

[caption id="attachment_345" align="aligncenter" width="208"] Van der Graaf generátor 500 ezer volt feszültséget generál, a kislányt mégsem éri károsodás, mert egy vastag szőnyegen áll.[/caption]

Arra is vannak bizonyítékok, hogy az ,elektromos ember' különös jelenségében atmoszférikus és földmágneses tényezők is szerepet játszanak. Jól példázza ezt az ,igen tiszteletreméltó hölgy' esete, melyről Dr. Willard Hosford számol be az American Journal of Science (1838) hasábjain. Az ideges, visszahúzódó 30 éves hölgy Orford (New Hampshire) egyik kiemelkedő személyiségének volt a felesége. Két éve akut reumában és egy ,diffúz neuralgiának' nevezett ismeretlen betegségben szenvedett.

Az elektromos jelenség 1837. január 25-én kezdődött valami furcsa érzés kíséretében. Éppen a fivére arca felé nyúlt, amikor, mindkettejük meglepetésére, szikrák pattantak ki az ujjaiból. Ha egy vastag szőnyegen állt, jól láthatóan és hallhatóan, a kezéhez közel eső tárgyakba szikrák csaptak át; fényesek voltak és ráztak érezte ő maga és mindazok, akiket megérintett. A meleg időjárás (20 fok) kedvező feltételeket teremtett a jelenség létrejöttéhez. Ilyenkor percenként körülbelül négy, 4 centiméter hosszú szikra jelent meg. Hat hét múltán az elektromos töltés a betegségekkel együtt elmúlt.

Az atmoszféra hatására Dr. Hosford mutatott rá. Megfigyelte, hogy az orfordi hölgy furcsa rohamaival egyidőben egy - komoly tudományos érdeklődést kiváltó -,szokatlan erősségű karmazsinvörös sarki fény' világította meg az eget. Az asszony feltöltődése ugyanazon az estén kezdődött, amikor ez az elektromos égi tünemény, s Dr. Hosford szerint ez nem pusztán véletlen egybeesés. Ez pedig erősen emlékeztet Livingston Gearhartnak a földmágnesség intenzitásváltozását és a spontán égés eseteit összefüggésbe hozó elméletére.

 

 
Forrás: Amire nincs magyarázat c. könyv (1990)
Share this article :

Megjegyzés küldése

Join Us on Facebook

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Premierfilm - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger